top of page

Symptomen prikkelbaar darm syndroom


Prikkelbaar darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende medische aandoening die wordt gekenmerkt door specifieke symptomen. PDS stond vroeger ook wel bekend als spastische darm. In Nederland wordt geschat dat 10 op de 100 vrouwen en 4 op de 100 mannen prikkelbare darm syndroom heeft. Het daadwerkelijk aantal ligt waarschijnlijk vele malen hoger omdat niet iedereen hulp zoekt bij een huisarts. Hoe PDS ontstaat is nog niet geheel opgehelderd. Mensen met PDS hebben geen afwijkingen in de darm maar de functie van de darm is vaak wel verstoord. De darmen reageren anders dan bij mensen zonder PDS. Hoe je het prikkelbaar darm syndroom herkent lees je in dit blog.



Hoe herken ik prikkelbare darm syndroom?

Heb jij last van terugkerende buikpijn, opgeblazen buik, obstipatie en/of diarree, dan passen jouw symptomen bij het prikkelbare darm syndroom. De klachten kunnen echter sterk verschillen van persoon tot persoon en ook van dag tot dag. De diagnose wordt niet bevestigd door een specifieke test of structurele afwijking aan het maag- darmsysteem, de diagnose wordt gesteld met behulp van een internationale richtlijn en op basis van klinische symptomen. Onderzoek is niet bedoeld prikkelbare darm syndroom aan te tonen maar om andere aandoening uit te sluiten.


Om de diagnose prikkelbare darm syndroom te krijgen moet je minimaal twee van de onderstaande klachten hebben die minimaal drie maanden geleden zijn begonnen.

  • Buikpijn gerelateerd aan de ontlasting Dit is de meest voorkomende klacht. De plaats en hevigheid van de pijn kan sterk verschillen. Vaak is er een link met pijnklachten na de maaltijd en gerelateerd aan de ontlasting. Ook kan de pijn minder worden na het laten van een scheet.

  • Een verandering van de ontlasting, verstopping en/of diarree Personen met het prikkelbare darm syndroom kunnen we onderverdelen in verschillende types. Een deel van de personen heeft PDS met hoofdzakelijk diarree een ander deel van de personen heeft PDS met hoofdzakelijk verstopping. Ook kan beide voorkomen. Het ontlastingspatroon kan veranderen van dag op dag en ook gedurende de dag.

  • De vorm van de ontlasting is veranderd: te hard of te waterig Bij verstopping is de ontlasting te hard en is het lastig om te poepen. Bij diarree is de ontlasting te dun, soms zelfs water dun en kan er plotseling aandrang komen.

Er zijn ook klachten die niet gelijk wijzen op prikkelbaar darm syndroom maar die mensen wel degelijk kunnen ervaren. Opgezette buik en/of opgeblazen buik, misselijk, brandend maagzuur, krampen, wisselende stoelgang, winderigheid, slijm bij de ontlasting en stinkende ontlasting.



Hoe nu verder?

Als je de diagnose prikkelbare darm syndroom (PDS) hebt weet je eigenlijk niks over de oorzaak van je klachten. De symptomen lopen erg uiteen en ook triggers voor het uitlokken van symptomen verschilt sterk van persoon tot persoon. Bloed- en ontlasting onderzoek kan uitkomst bieden om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van klachten. Wil je meer informatie over mijn werkwijze en programma's? Maak een afspraak voor een gratis intake gesprek. Dan bekijken we samen hoe we jouw prikkelbare darm syndroom kunnen aanpakken.






Bron vermelding

  • Prikkelbaredarmsyndroom (PDS). (z.d.). NHG-Richtlijnen. https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/prikkelbaredarmsyndroom-pds

  • Radovanovic-Dinic, B., Tesic-Rajkovic, S., Grgov, S., Petrovic, G., & Zivkovic, V. (2018). Irritable bowel syndrome - from etiopathogenesis to therapy. Biomedical Papers, 162(1), 1–9. https://doi.org/10.5507/bp.2017.057

  • Nordin, E., Brunius, C., Landberg, R., & Hellström, P. M. (2022). Fermentable oligo-, di-, monosaccharides, and polyols (FODMAPs), but not gluten, elicit modest symptoms of irritable bowel syndrome: a double-blind, placebo-controlled, randomized three-way crossover trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 115(2), 344–352. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqab337

Comments


180907_173007_shoot_aljan_annely_highres.jpg

Studio Tempel

Wat leuk dat je dit blog leest! Wij zijn Annely en Aljan, broer en zus. 

Door onze eigen ervaring hebben wij een enorme passie ontwikkeld voor voeding, beweging en gezondheid. Via dit blog willen wij leuke en interessante informatie delen die verband hebben met deze onderwerpen. 

Plan je intake gesprek

Heb je prikkelbare darm syndroom of andere darmklachten? Wil je weten hoe ik je kan helpen? Een intake gesprek duurt 60 minuten en is altijd gratis!

Recente blog's

Studio Tempel

Koedijk 8b

7908 TA Hoogeveen

info@annelytempel.nl / info@aljantempel.nl

  • Linkedin
  • Facebook
Waar vind je mij?

Mijn praktijk is gevestigd bij strand Nijstad. Een uniek recreatiegebied vlak achter Hoogeveen. De locatie is erg makkelijk te bereiken en er is meer dan voldoende gratis parkeergelegenheid.

bottom of page